Властивості рослинно-вітамінного комплексу «Валерін кардіо»

Валерін добавка

Ю.В.Марушко, Т.В.Гищак

Національний медичний університет імені О.О.Богомольця

УДК:616-08-039.71

У теперішній час дані наукових досліджень свідчать про те, що у комплексі заходів терапії ряду захворювань у пацієнтів є необхідність застосовувати заспокійливу терапію. Така необхідність обумовлена значним впливом стану нервової та вегетативної нервової системи на перебіг ряду патологічних станів.

Відомо, що біоактивні властивості лікувальних рослин, вітамінів та мікроелементів забезпечують багатогранний вплив на організм. Важливим є збалансована седативна дія на організм. Тому використання цих засобів є вкрай необхідним у клінічній практиці.

Мета роботи – узагальнити дані літератури щодо профілактичних властивостей рослинно-вітамінного комплексу «Валерін кардіо» в клінічній практиці.

«Валерін кардіо» - збалансований фіто-вітамінний комплекс, до складу якого входять лікувальні трави (Melissa officinalis L., Valeriana officinalis L., Leonurus cardiaca L., Passíflora), вітаміни групи В (В1, В2, В6, В12), вітамін С і мікроелемент магній. Клінічна дія наведеного комплексу обумовлена його складовими. За більшістю з них чітко визначені властивості, які визначені експериментально, та в більшості випадків підтверджені клінічною практикою. Наводимо головні властивості складових комплексу.

Меліса лікарська має спазмолітичну, седативну, болезаспокійливу, тонізуючу і сечогінну дію, ефективна в комплексній терапії артеріальної гіпертензії [31, 50], порушеннях нічного сну, функціональних і органічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту [47, 56]Через велику кількість флавоноїдів, розмаринової кислоти, галонової кислоти, фенольних сполук меліса лікарська володіє високою антиоксидантною активністю і тому ефективна в профілактиці і лікуванні захворювань, що пов’язані із окислювальним стресом [47, 56, 57].

Особливо важливою є нейропротекторна дія меліси лікарської [30, 37, 52]. Розмаринова кислота, що є основною її активною речовиною, зменшує апоптоз і некроз нервових клітин, має антидепресивний ефект[26, 43].У зв’язку з цим було проведено ряд досліджень щодо перевірки ефективності екстрактів із меліси лікарської в лікуванні різних захворювань головного мозку [38, 49, 61]. В дослідженнях на щурах було встановлено, що водний або метанольний екстракт меліси впливає на ГАМК-трансамінази в головному мозку, і виступає в якості гальмівного фактору при тривозі, епілепсії та інших станах [27]. Такі властивості меліси обумовлюють її заспокійливу дію.

Наукові дані довели, що екстракти із меліси лікарської мають протиракову активність [35, 64].

валерін_валеріанаВалеріана лікарська (Valeriana officinalis L.) виявляє седативну, транквилизируючу дію на центральну нервову систему, опосередковано регулюючи серцеву діяльність[24].

Екстракт валеріани лікарської потенціює дію ГАМК на нервові клітини стовбуру головного мозку, проявляючи нейропротекторну дію і не спричиняючи істотної сонливості, яка могла би вплинути на водіння автотранспортом [59].

На сьогодення відомо багато корисних сполук, виділених з кореня і пагонів валеріани лікарської і проводжується пошук нових [63].

Комбінація екстракту валеріани і меліси є корисною при лікуванні синдрому гіперактивності з дефіцитом уваги у дітей [55].В одному з досліджень було показано, що частка дітей, що мають сильні або дуже сильні симптоми поганої здатності до концентрації уваги зменшилася з 75% до 14%, гіперактивність з 61% до 13%, а імпульсивність від 59% до 22%. Тільки у двох дітей спостерігалися помірні короткочасні побічні реакції[34]. Такі клінічні дані значно поширюють показання до застосування валеріани поєднано із мелісою.

Собача кропива, або пустирник (Leonurus cardiaca L.) зменшує збудливість нервової системи, уповільнює ритм і збільшує силу серцевих скорочень, виявляє седативну, гіпотензивну і загальну кардіотонічну дію [25, 65].

У надземної частини пустирнику серцевого є інгредієнти, що належать до групи терпенів, в тому числі монотерпенів, дітерпени [19], трітерпени, включаючи урсолову і олеанолеву кислоти [21, 41], азотовмісні сполуки, такі як леонурин і стахідрин [29], фенілпропаноїди [46], а також флавоноїди [65], фенольні кислоти, ефірні олії, стерини і дубильні речовини [65].

Традиційно пустирник використовується в лікуванні неврологічних розладів, таких як тривога, депресія, нервозність, і як заспокійливий засіб при безсонні[65]. Науковими дослідженнями підтверджено, що механізм седативної дії пустирнику пов’язаний із взаємодією з рецепторами гамма-аміномасляної кислоти [53].

Проте пустирник має також антиоксидантні [40], протизапальні [21] та аналгетичні властивості[54]і може бути ефективними при бронхіальній астмі, клімактеричних симптомах і аменореї, а також зовнішньо при ранах і шкірних запаленнях.

Поліфеноли пустиннику зменшують утворення вільних радикалів у мітохондріях кардіоміоцитів [25].

Проводяться дослідження протимікробних властивостей поліфенолів, що містяться в екстракті пустиннику, передусім при стафілококовій інфекції вивчається вплив їх на структуру біоплівки [45]. Було показано, що під впливом поліфенолів пустирнику зменшуються такі властивості золотистого стафілококу як утворення агрегатів в плазмі, адгезія, виживання бактерій в цільній крові людини, синтез альфа-токсину[44, 45].

Пассифлора (Страстоцвет) (Passíflora) –традиційно використовується для лікування захворювань, що супроводжуються неспокоєм, безсонням, судомами, кашлем і нейропатіями [39].валерін_пасифлора_для_серця

Флавоноїди становлять близько 2,5% від загальної кількості фіто-складових пасифлори [48]. Серед них відомі хризин, вітексин, ізовітексин, оріентин, ізоорієнтин, апігенін і кампферол [48, 51]. Крім того, дослідження, проведені останнім часом, виявили нові нейропротекторні сполуки, що містить пасифлора [66]і які можуть бути корисними при лікуванні нейродегенеративних захворювань.

Флавоноїди пассифлори чинять знеболюючий ефект [36], ГАМК-ергічну дію і мають позитивну роль в полегшенні невропатических больових станів [42].

Інші важливі компоненти, присутні в пасифлорі включають пальмітинову кислоту, 3-гідрокси-додеканову кислоту, вітамін E, кверцетин, які мають сильні антиоксидантні і нейропротекторні властивості та модулюють ГАМК-ергічну систему [28, 33, 67].

Анксиолітична активність пасифлори провляється при низьким дозах в той час як седативні ефекти були пов'язані з більш високими дозами рослинних екстрактів [58].

Клінічні дослідження показали ефективність пасифлори в лікуванні синдром дефіциту уваги з гіперактивністю [20.] і симптомів в постменопаузі [32].

Особливо ефективною є комбінація пасифлори з валеріаною[62]. Багатоцентрове проспективне дослідження 115 дітей у віці від 6 до 12 років за оцінкою батьків показало значне поліпшення у дітей, які мали проблеми з концентрацією уваги, були тривожні або депресивні на тлі прийому комбінованого рослинного препарату, що містить пасифлору і валеріану. При цьому 81,6-93,9% пацієнтів не мали або мали лише легкі симптоми в кінці спостереження щодо дев'яти з тринадцяти оцінюваних симптомів.

Пасифлора може бути також корисною в якості гепатопротектора[60], а також як протизапальний, антидіарейний і спазмолітичний препарат [22].

валерін_магнійМагній є життєво важливим мікроелементом. Він необхідний для нормального перебігу багатьох біохімічних реакцій і фізіологічних процесів, що забезпечують енергетику і функцію різних органів. Зокрема магній як ко-фактор бере участь у гліколізі і гідролітичному розщепленні АТФ. Він регулює серцевий ритм і знижує артеріальний тиск. [2, 3, 8, 9].

У складі «Валерін кардіо» магній посилює седативну дію рослинних компонентів, усуває безсоння і оберігає від депресії. Фізіологічна потреба в магнії для дорослої людини складає близько 400 мг на добу. Організм отримує магній разом з їжею. Наслідком нестачі магнію в організмі є: порушення сну, підвищена стомлюваність, «синдром хронічної втоми», зниження пам'яті, запаморочення, головний біль, депресія і плаксивість. Недостатність магнію може спостерігатися при порушенні режиму харчування, або при збільшенні потреби в ньому (фізична і розумова активність, вагітність, стрес).

Магній регулює стан клітинної мембрани, трансмембранне перенесення іонів кальцію і натрію, контролює процеси обміну в кардіоміоцитах. Участь магнію необхідна для адекватного функціонування імунної системи.

Встановлені механізми участі магнію в утворенні кісткової тканини. Так, магній сприяє підтримці нормального рівня кальцію в кістковій тканині, сприяє його постійному оновленню в кістці, перешкоджає втратам кальцію. Доведено, що тривалий дефіцит магнію, особливо в поєднанні з гіподинамією і дефіцитом кальцію, є однією з умов для формування сколіозу і остеохондрозу хребта.

Магній є одним з основних елементів, що підтримує баланс процесів збудження-гальмування [2, 3, 8, 9]. Його вважають одним із компонентів стрес-лімітуючої системи організму, так як всі його ефекти направлені на зменшення проявів стресу і нормалізацію адаптаційних процесів [1, 2, 14]. Доведено, що магній приймає активну участь у синтезі мелатоніну, який називають центральним гормоном адаптації. Складний механізм взаємодії магнію і мелатоніну ще не з’ясований остаточно, проте відомо, що на деякі функції організму вони діють синергічно [4, 13]. Результати досліджень показали, що додавання магнію в раціон підвищує і гармонізує продукцію ендогенного мелатоніну і знижує рівень кортизолу [18], а застосування препаратів магнію сприяє нормалізації нічного сну [11, 16].

Серед усіх сполук магнію останнім часом в корекції магнійдефіцитних станів перевага надається комплексам з біологічними лігандами природного походження, зокрема з пірідоксином [2, 5, 6, 10, 11]. Піридоксин як безпосередньо впливає на регуляцію судинного тонусу, так і має властивості потенціювати дію магнію та покращувати всмоктування іонів в магнію в шлунково-кишковому тракті [2, 7].

В опублікованих нами роботах Ю.В.Марушко та Т.В.Гищак [11, 12] виявлена висока ефективність комбінованого препарату магнію і піридоксину у дітей з астенічним синдромом, що є наслідком хронічних стресових станів. Прийом комбінованого препарату магнію і піридоксину у цієї категорії пацієнтів, призводячи до стимуляції стрес-лімітуючих програм адаптації, здатний нормалізувати адаптаційні порушення і підвищити стійкість організму до тривалої дії стресових факторів, підвищити загальний рівень здоров’я та якість життя в цілому.

Вітамін С - потужний антиоксидант. Він грає важливу роль в регуляції окислювально-відновних процесів, бере участь у синтезі колагену і проколагену, обміні фолієвої кислоти і заліза, а також синтезі стероїдних гормонів та катехоламінів. Аскорбінова кислота також регулює згортання крові, нормалізує проникність капілярів, необхідна для кровотворення, має протизапальну і протиалергічну дію.

Вітамін С забезпечує захист організму від наслідків стресу. Адже наднирники, які активно залучаються у стресову відповідь, містять більше аскорбату, ніж будь-який інший орган. Вітамін С допомагає виробленню гормонів стресу і захищає організм від токсинів, що утворюються в процесі їх метаболізму. Він посилює репаративні процеси, збільшує стійкість до інфекцій. Є багато теоретичних і експериментальних передумов для застосування вітаміну С з метою профілактики онкологічних захворювань.

Вітамін С покращує здатність організму засвоювати кальцій і залізо, виводити токсичні мідь, свинець і ртуть. Важливо, що в присутності адекватної кількості вітаміну С значно збільшується стійкість вітамінів В1, В2, A, E, пантотенової і фолієвої кислот. Вітамін С попереджає окислення холестерину ліпопротеїдів низької щільності і,таким чином, попереджає відкладення окислених форм холестерину у стінці судин.

Вітаміни В1, В2, В6, В12 в комплексі підтримують серцевий м'яз в робочій формі, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

«Валерін кардіо» (Дієтична добавка по ТУ У 15.8-32304682-001:2006. Висновок Державної санітарно епідеміологічної експертизи МОЗ України Nо 05.03.02-04/36633 від 14.08.2015р. Виробник: Україна, ТОВ "Вітера") має найбільш збалансований спектр складових, порівняно з іншими аналогічними препаратами. Йому притаманні седативний ефект протягом дня і м'який снодійний ефект в момент засипання, тривала дія. Склад однієї таблетки: кропива собача (пустирнику серцевого) трава, меліси трава, валеріани лікарської кореню екстракт, меліси екстракт, пустирнику серцевого екстракт, пасифлори екстракт,магній - 40 мг (магнію цитрат), вітаміни: С - 7,5 мг, B6 - 2,0 мг, В1 - 1,0 мг, В2 - 1,0 мг, В12 - 5,0 мкг; стеарат кальцію, моногідрат лактози та мікрокристалічна целюлоза.

«Валерін кардіо» випускається у таблетках 500 мг по 60 таблеток у пластиковому флаконі. Дорослим призначається по 1-2 таблетки 1-2 рази на день при підвищеній нервовій збудливості і занепокоєнні. При порушеннях сну і процесу засинання рекомендовано приймати 1 таблетку за 30 хвилин до сну (або 2 рази ввечері: 1 таблетку за 2-3 години до сну і 1 таблетку за 30 хвилин до сну). Профілактичний курс - 1 місяць. Курс можна повторювати 2 - 3 рази на рік, або за потребою.

Застосування «Валерін кардіо» у дорослих і дітей показало гарну ефективність і переносимість препарату.

Зокрема підтверджено ефективність застосування «Валерін кардіо»в комплексному лікуванні вегетативної дисфункції у 60 дітей з хронічною гастродуоденальною патологією [15].Запропонований авторами комплексний лікувальний метод з використанням десятиденного курсу галотерапії разом з прийомом «Валерин кардіо» у дітей з ерозивним бульбітом на тлі успішної ерадикації хелікобактерної інфекції дозволяє досягти сприятливого перебігу загального адаптаційного синдрому за рахунок адекватного і своєчасного включення в роботу стрес-лмітуючих систем, формування резистентності до ушкоджуючого фактору, забезпечуючи тим самим адаптацію переважному числу дітей, які отримували дану терапію. Про це свідчить отримані результати у вигляді статистично значущої позитивної динаміки вихідного вегетативного тонусу, вегетативної реактивності, вегетативного забезпечення діяльності у обстежених, які отримували запропоновану терапію порівняно з пацієнтами, які отримували лише антихелікобактерний курс терапії. Використання цього курсу корекції вегетативного дисбалансу у дітей з хронічною гастродуоденальною патологією дозволяє домогтися пролонгованого ефекту та стійкої компенсації стану показників вегетативної нервової системи.

В іншій роботі оцінено якість життя у 51 пацієнта з гіпертонічною хворобою віком 30-50 років на тлі застосування препарату «Валерін кардіо». [17]. В разі призначення комплексної антигіпертензивної терапії з включенням препарату «Валерін кардіо» зазначалося значуще (p <0,05) підвищення рівня якості життя за шкалами, що формує як фізичний, так і психологічний компоненти здоров'я порівняно з пацієнтами, які отримували тільки стандартну медикаментозну терапію. При цьому значне поліпшення якості життя супроводжувалося зменшенням дратівливості, підвищенням емоційної стійкості, підвищенням працездатності. В групі пацієнтів із включенням в комбіновану терапію препарату «Валерін кардіо» показник «фізичної активності» збільшився на 24,2% (в групі, що отримувала базисну терапію – на 6,34%), показник «роль фізичних проблем в обмеженні життєдіяльності» покращився на 60,6% ( в групі порівняння – на 12,0%). Рівень якості життя за параметром «фізичний біль» під впливом комплексної терапії із застосуванням «Валерин кардіо» збільшився в 2,35 рази, в той час як в групі порівняння його зростання відбулося в 1,85 рази. Також при комбінованій терапії спостерігалася краща динаміка таких показників якості життя, як «загальне сприйняння здоров’я», рівень «життєвої сили», «психічне здоров’я», рівень «соціального функціонування».

Таким чином дані наведених наукових досліджень свідчать про те, що біоактивні властивості лікувальних рослин, вітамінів і магнію в складі комплексу «Валерін кардіо» забезпечують збалансовану седативну дію на організм.валерін_для_серця

«Валерін кардіо» може бути рекомендований для зняття підвищеної дратівливості; підвищення емоційної стійкості; усунення нервового напруження і тривожності; нормалізації сну; нормалізації артеріального тиску при артеріальній гіпертензії; підвищення працездатності; у комплексній терапії стрес-залежних захворювань: гастрит, виразкова хвороба, стенокардія, гіпертонія, інфаркт міокарда, атеросклероз; усунення симптомів перед менструального синдрому і клімактеричного періоду (підвищена нервозність, порушення працездатності і сну, "приливи", артеріальна гіпертензія); підвищення опірності організму нервово-емоційним навантаженням (профілактика синдрому «вигорання») і профілактики емоційного виснаження, а також для покращення якості життя.

Список літератури

  1. Акарачкова Е. С. Алгоритм диагностики, лечения и профилактики стресса и стресс-связанных расстройств у детей и подростков / Е. С. Акарачкова, С. В. Вершинина, О. В. Котова, И. В. Рябоконь // Вопросы практической педиатрии, 2014- № 6.-С.24-31.
  2. Акарачкова Е. С. Основы терапии и профилактики стресса и его последствий у детей и подростков / Е. С. Акарачкова, С. В. Вершинина, О. В. Котова, И. В. Рябоконь //Вопросы современной педиатрии. - 2013. - № 3. - С. 38-44.
  3. Акарачкова Е. С. Роль магния в процессах нейропротекции и нейропластичности / Е. С. Акарачкова, С. В. Вершинина // Журнал неврологии и психиатрии им.С.С.Корсакова. - 2013. - № 2. - С. 80-83.
  4. Бурчинский С.Г. Мелатонин и его возможности в неврологической практике. / С.Г.Бурчинский//Український вісник психоневрології. ТОМ 21, Вип. 1 (74) — 2013. - С.112-117.
  5. Громова О. А. Дефицит магния как проблема современного питания у детей и подростков / О. А. Громова // Педиатрическая фармакология. - 2014. - № 1. - С. 20-30.
  6. Громова О. А. Дефицит магния как проблема стресса и дезадаптации у детей /О.А. Громова, Л.Э.Федотова, А.Г.Калачева [и др.] //Педиатрия. - 2013. - №5. - С.110-121.
  7. Громова О. А. Диагностика дефицита магния. Концентрации магния в биосубстратах в норме и при различной патологии / О. А. Громова, А. Г. Калачева, И. Ю. Торшин [и др.] // Кардиология. - 2014. - № 10. - С. 63-71
  8. Громова О. А. Калийсберегающие свойства магния / О. А. Громова, А. Г. Калачева, И. Ю. Торшин [и др.] // Кардиология. - 2013. - № 10. - С. 38-48.
  9. Громова О. А. О синергизме калия и магния в поддержании функции миокарда / Ю. А. Громова, И. Ю. Торшин, А. Г. Калачева, Т. Р. Гришина // Кардиология. - 2016. - № 3. - С. 73-80.
  10. Каркашадзе Г. А. Дефицит магния в детской неврологии: что нужно знать педиатру? / Г. А. Каркашадзе, Л. С. Намазова-Баранова, А. М. Мамедьяров [и др.] // Вопросы современной педиатрии. - 2014. - №5. - С. 17-25.
  11. Марушко Ю. В. Ефективність застосування Магне-В6 при астенічному синдромі і порушеннях нічного сну у дітей // Ю.В.Марушко, Т.В. Гищак // Современная педиатрия. – 2013. - №6(53). – С. 37-44.
  12. Марушко Ю. В. Корекція дефіциту магнію у дітей та підлітків з астенічним синдромом /Ю.В.Марушко, Т.В.Гищак //Проблемні питання діагностики та лікування дітей з соматичною патологією: материали науково-практичної конференції з міжнародною участю, Харків, 28 березня 2013. – С. 20-22.
  13. Марушко Ю. В. Патогенетична роль порушення обміну магнію і мелатоніну в розвитку первинної артеріальної гіпертензії у дітей. Марушко Ю.В., Гищак Т.В., Злобинець А.С.Матеріали науково-практичної конференції лікарів-педіатрів з міжнародною участю. 21 березня 2014 р. м.Харків. - С.140-141.
  14. Марушко Ю. В. Системні механізми адаптації. Стрес у дітей: монографія / Ю. В. Марушко, Т. В. Гищак // Київ-Хмельницький: приватна друкарня ФО-П Сторожук О.В., 2014. – 140 с.
  15. Налётов А. В. Вегетативная дисфункция и способ коррекции у детей с хронической гастродуоденальной патологией / А. В. Налётов // Здоровье ребенка –2014. - №3 (54). – С.56-60.
  16. Немкова С. А. Комплексная диагностика и коррекция нарушений сна у детей / С.А.Немкова, О.И.Маслова, Н.Н.Заваденко [и др.] // Педиатрическая фармакология. - 2015. - №2. - С. 180-189.
  17. Шорикова Д. В.Качество жизни у пациентов с артериальной гипертензией – возможности комплексной фармакотерапии. Експериментальні і клінічна медицина. – 2015. - №3 (68)- C. 62-67.
  18. Abbasi B. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial / B. Abbasi // J Res Med Sci. - 2012 - №17 (12) – Р. 1161-1169.
  19. Agnihotri V. K. New labdane diterpenes from Leonurus cardiac / V. K.Agnihotri, H. N.Elsohly, T. J.Smillie [at al.] // Planta Medica. – 2008. - № 74(10). - P. 1288–1290.
  20. Akhondzadeh S. Passiflora incarnatein the treatment of attention-deficit hyperactivity disorder in children and adolescents // S. Akhondzadeh, M. Mohammadi, F. Momeni // Future Medicine. – 2005. - №2(4). – P. 609–614.
  21. Ali M. S. Ursolic acid: a potent inhibitor of superoxides produced in the cellular system / M. S. Ali, S. A. Ibrahim, S. Jalil, M. I. Choudhary // Phytotherapy Research. – 2007/ - № 21(6). – P. 558–561.
  22. Anzoise M. L. Beneficial properties ofPassifloracaerulea on experimental colitis //M. L. Anzoise,C. Marrassini,H. Bach,S.Gorzalczany//J Ethnopharmacol. – 2016. - №24 (194). – P.137-145.
  23. Asadujjaman M. Medicinal potential of Passiflora foetida L. plant extracts: biological and pharmacological activities / M. Asadujjaman, A. U. Mishuk, M. A. Hossain, et al. // J. Integr. Med. – 2014. - Vol. 12. – № 2. - P. 121-126.
  24. Behboodi Moghadam Z.The effect ofValerianroot extract on the severity of pre menstrual syndrome symptoms / Z. Behboodi Moghadam,E. Rezaei, R. Shirood Gholami [et al.] //J Tradit Complement Med. – 2016. – V.19. - №6(3). - P. 309-315.
  25. Bernatoniene J. The effect of Leonuruscardiaca herb extract and some of its flavonoids on mitochondrial oxidative phosphorylation in the heart / J. Bernatoniene, D.M.Kopustinskiene, V. Jakstas et [al.] // Planta Med. – 2014. - V. 80. – № 7. - P.525-532.
  26. Braidy N. Neuroprotective effects of rosmarinic acid on ciguatoxin in primary human neurons / N. Braidy, A. Matin, F. Rossi [et al.] // Neurotoxicity Research. – 2014. - №25(2). – P.226–234.
  27. Cases J. Pilot trial ofMelissa officinalisL. leaf extract in the treatment of volunteers suffering from mild-to-moderate anxiety disorders and sleep disturbances /J. Cases, A. Ibarra, N. Feuillère [et al.] //Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. – 2011.-№4(3). – P. 211–218.
  28. Čechovská L. On the role of 2, 3-dihydro-3, 5-dihydroxy-6-methyl-(4H)-pyran-4-one in antioxidant capacity of prunes /L. Čechovská, K. Cejpek, M. Velíšek // J. Eur Food Res Technol. – 2011. - №233(3). – P.367–376.
  29. Chen Z. S. Leonurine, an alkaloid from Leonurus artemesia, induces contraction in mouse uterine smooth muscle but relaxation in vascular smooth muscle of rat portal vein / Z. S. Chen, C. X. Chen, C. Y. Kwan //Biomedical Research. – 2000. - №11(2). – P.209–212.
  30. De Oliveira N. C. Rosmarinic acid as a protective agent against genotoxicity of ethanol in mice / De Oliveira N. C., Sarmento M. S., Nunes E. A. [et al.] // Food and Chemical Toxicology. – 2012. - №50(5). – P.1208–1214.
  31. Demirci K.Does melissa officinalis cause withdrawal or dependence? / K.Demirci, M. Akgönül, A. Demirdaş [et al.] // Med. Arch. – 2015. - V. 69. – № 1. - P. 60-61.
  32. Fahami F. A comparative study on the effects of Hypericum perforatum and Passion flower on the menopausal symptoms of women referring to Isfahan city health care centers /F. Fahami, Z. Asali, A. Aslani, N. Fathizadeh //Iran J Nurs Midwifery Res. – 2010. - №15(4). – P.202–207.
  33. Galuppo M. Use of natural compounds in the management of diabetic peripheral neuropathy /M. Galuppo, S. Giacoppo, P. Bramanti, E. Mazzon // Molecules – 2014. - №19(3). – P.2877–2895.
  34. Gromball J.Hyperactivity, concentration difficulties and impulsiveness improve during seven weeks' treatment withvalerianroot and lemon balm extracts in primary school children /J. Gromball,F. Beschorner,C. Wantzen [et al.] //Phytomedicine. – 2014. - № 21(8-9). – P.1098-1103.
  35. Hamza A. A. Melissa officinalisProtects against Doxorubicin-Induced Cardiotoxicity in Rats and Potentiates Its Anticancer Activity on MCF-7 Cells /A. A. Hamza,M. M. Ahmed,H. M. Elwey,A. Amin //PLoS One. – 2016. - V. 23. - №11(11). - P. e0167049.
  36. Higgs J. In vitro binding affinities of a series of flavonoids for μ-opioid receptors. Antinociceptive effect of the synthetic flavonoid 3, 3-dibromoflavanone in mice /J. Higgs, C. Wasowski, L. M. Loscalzo, M. Marder // Neuropharmacology. – 2013. - №72. – P.9–19.
  37. Hosseini S. R.Assessment of Neuroprotective Properties ofMelissa officinalisin Combination With Human Umbilical Cord Blood Stem Cells After Spinal Cord Injury /S. R. Hosseini,G. Kaka,M. T. Joghataei [et al.] //ASN Neuro. – 2016. – V.3. - №8(6). – P.213-219.
  38. Ibarra A. Pilot trial ofMelissa officinalisL. leaf extract in the treatment of volunteers suffering from mild-to-moderate anxiety disorders and sleep disturbances / A. Ibarra, N. Feuillère, M. Roller, S. G. Sukkar // Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. – 2011. - №4(3). – P. 211–218.
  39. Ingale S. Evaluation of analgesic activity of the leaves ofPassiflora incarnata/ S. Ingale, S. Kasture // Int J Green Pharm. – 2012. - №6(1). – P.36.
  40. Jafari S. Determination of total phenolic and flavonoid contents of Leonurus cardiaca L. in compare with antioxidant activit / S. Jafari, A. Moradi, A. Salaritabar[et al.] //Research Journal of Biological Sciences. – 2010. - №5(7). – P. 484–487.
  41. Janicsák G. Study of the oleanolic and ursolic acid contents of some species of the Lamiaceae / G. Janicsák, K. Veres, A. Z. Kakasy, I. Máthé //Biochemical Systematics and Ecology. – 2006. - №34(5). – P.392–396.
  42. Kandhare A. D. Neuroprotective effect of naringin by modulation of endogenous biomarkers in streptozotocin induced painful diabetic neuropathy /A. D. Kandhare, K. S. Raygude, P. Ghosh [et al] //Fitoterapia. – 2012. - №83(4). – P.650–659.
  43. Luan H. Rosmarinic acid protects against experimental diabetes with cerebral ischemia: relation to inflammation response / H. Luan, Z. Kan, Y. Xu [et al] //Journal of Neuroinflammation. – 2013. №10. - article 28.
  44. Micota B. Leonurus cardiac L. herba derived extract and an ursolic acid as the factors affecting the adhesion capacity of Staphylococcus aureus in the context of infective endocarditis /B. Micota,B. Sadowska,A. Podsędek [et al] //Acta Biochim Pol. – 2014. - №61(2). – P.385-388.
  45. Micota B. Is it true that plant-derived polyphenols are always beneficial for the human? In vitro study onLeonurus cardiac extract properties in the context of the pathogenesis of Staphylococcus aureus infections /B. Micota,B. Sadowska,A. Podsędek [et al] //J Med Microbiol. – 2016. № 65(10). – P.1171-1181.
  46. Miłkowska-Leyck K. Pharmacological effects of lavandulifolioside from Leonurus cardiac / K. Miłkowska-Leyck, B. Filipek, H. Strzelecka //Journal of Ethnopharmacology. – 2002. - №80(1). – P.85–90.
  47. Miraj S.Melissa officinalisL: A Review Study With an Antioxidant Prospective/S. Miraj,Rafieian-Kopaei,S. Kiani //J Evid Based Complementary Altern Med. – 2016. -№11. – P. 124-130.
  48. Miroddi M. Passiflora incarnateL.: Ethnopharmacology, clinical application, safety and evaluation of clinical trials / M. Miroddi, G. Calapai, M. Navarra [et al] //J Ethnopharmacol. – 2013. - №150(3). – P. 791–804.
  49. Miroliaei M. Inhibitory effects of Lemon balm (Melissa officinalis, L.) extract on the formation of advanced glycation end products / M. Miroliaei, S. Khazaei, S. Moshkelgosha, M. Shirvani //Food Chemistry. – 2011. - №129(2). – P.267–271.
  50. Noguchi-ShinoharaM. Pharmacokinetics, Safety and Tolerability of Melissa officinalis Extract which Contained Rosmarinic Acid in Healthy Individuals: A Randomized Controlled Trial / M. Noguchi-Shinohara, K. Ono, T. Hamaguchi, et al. // PLoS One. – 2015. - V. 10. – № 5. - e0126422.
  51. Patel S. Passiflora incarnateLinn: a phytopharmacological review /S. Patel, T. Mohamed Saleem, V. Ravi [et al] //Int J Green Pharm. – 2009. - №3(4). – P.277.
  52. Ramanauskiene K Rosmarinic Acid andMelissa officinalisExtracts Differently Affect Glioblastoma Cells /K. Ramanauskiene,R. Raudonis ,D. Majiene //Oxid Med Cell Longev. – 2016. - №6. – P.156-161.
  53. Rauwald H. W. GABAA Receptor Binding Assays of StandardizedLeonurus cardiac andLeonurusjaponicus Extracts as Well as Their Isolated Constituents /H. W. Rauwald,A. Savtschenko,A. Merten [et al] // Planta Med. – 2015. -№81(12-13). – P.1103-1110.
  54. Rezaee-Asl M. The Study of Analgesic Effects ofLeonurus cardiac L. in Mice by Formalin, Tail Flick and Hot Plate Tests /M. Rezaee-Asl,M. Sabour,V. Nikoui [et al] //Int Sch Res Notices. – 2014. - №1. – P. 23-34.
  55. Ross S. M. ValerianRoot and Lemon Balm Extracts: A Phytomedicine Compound Improves Symptoms of Hyperactivity, Attention Deficits, and Impulsivity in Children / S. M. Ross //Holist Nurs Pract. – 2015. -№29(6). – P.391-395.
  56. Saberi A.The Effects of Methanolic Extract ofMelissa officinalison Experimental Gastric Ulcers in Rats /A. Saberi,E. Abbasloo,G. Sepehri [et al] //Iran Red Crescent Med J. – 2016. – V.15, №18(7). – P.e24271.
  57. Safaeian L Protective effectMelissa officinalis extract against H2O2-induced oxidative stress in human vascular endothelial cells /L. Safaeian,S. E. Sajjadi,S. H. Javanmard [et al] //Res Pharm Sci. – 2016. -№11(5). – P.383-389.
  58. Sampath C. Anxiolytic effects of fractions obtained fromPassiflora incarnateL. in the elevated plus maze in mice /C. Sampath, M. Holbik, L. Krenn, V. Butterweck //Phytother Res. – 2011. - №25(6). – P.789–795.
  59. Santos G.SUR1 Receptor Interaction with Hesperidin and Linarin Predicts Possible Mechanisms of Action ofValeriana officinalisin Parkinson /G. Santos, L. D. Giraldez-Alvarez,M. Ávila-Rodriguez [et al] //Front Aging Neurosci. – 2016. –V.2, №8. – P.97.
  60. Shanmugam S. Effects of luteolin and quercetin 3-β-d-glucoside identified fromPassiflorasubpeltata leaves against acetaminophen induced hepatotoxicity in rats /S. Shanmugam,P. Thangaraj,B. D. Lima [et al] //Biomed Pharmacother. – 2016. - №83. – P.1278-1285.
  61. Taherpour A. A. Chemical composition analysis of the essential oil ofMelissa officinalisL. from Kurdistan, Iran by HS/SPME method and calculation of the biophysicochemical coefficients of the components / A. A. Taherpour, H. Maroofi, Z. Rafie, K. Larijani //Natural Product Research. – 2012. - №26(2). – P.152–160.
  62. Trompetter I. Herbal triplet in treatment of nervous agitation in children /I. Trompetter,B. Krick,G. Weiss //Wien Med Wochenschr. – 2013. - № 163(3-4). – P.52-57.
  63. Wang P. C. Volvalerine A, an unprecedented N-containing sesquiterpenoid dimer derivative fromValeriana officinalisvar. latifolia /P. C. Wang,X. H. Ran,H. R. Luo [et al] //Fitoterapia. – 2016. - №109. – P.174-178.
  64. Weidner C. Melissa officinalis extract induces apoptosis and inhibits proliferation in colon cancer cells through formation of reactive oxygen species / C. Weidner, M. Rousseau, A. Plauth[et al.] // Phytomedicine. – 2015. - №22(2). – P.262–270.
  65. Wojtyniak K. Leonurus cardiacL. (Motherwort): a review of its phytochemistry and pharmacology /K. Wojtyniak, M. Szymański, I. Matławska //Phytotherapy Research. – 2013. - №27(8). – P.1115–1120.
  66. Xu F. Q. Protective effects of cycloartane triterpenoides fromPassifloraedulis Sims against glutamate-induced neurotoxicity in PC12 cell /F. Q. Xu,N. Wang,W. W. Fan [et al] //Fitoterapia. – 2016. - №115. – P.122-127.
  67. Yu X. Identification of 2, 3-dihydro-3, 5-dihydroxy-6-methyl-4H-pyran-4-one as a strong antioxidant in glucose–histidine Maillard reaction products /X. Yu, M. Zhao, F. Liu [et al] //Food Res Int. – 2013. - №51(1). – P.397–403.

 

РЕЗЮМЕ

Ю.В.Марушко, Т.В.Гищак

Профілактичні властивості рослинно-вітамінного комплексу «Валерін кардіо»

Мета роботи – узагальнити дані літератури щодо профілактичних властивостей рослинно-вітамінного комплексу «Валерін кардіо» в клінічній практиці. В роботі наведені дані щодо фармакологічних властивостей ряду лікарських рослин, а саме меліси, валеріани, кропиви собачої, а також вітамінів С, B6, В1, В2, В12 та магнію, що входять в склад комплексу. Показані можливості застосування в комплексній терапії ряду соматичних захворювань.

Ключові слова: фіто комплекс, вітаміни, магній, властивості, профілактична дія на організм.

 

РЕЗЮМЕ

Ю.В.Марушко, Т.В.Гищак

Профилактические свойства растительно-витаминного комплекса «Валерин кардио»

Цель работы - обобщить данные литературы по профилактическим свойствам растительно-витаминного комплекса «Валерин кардио» в клинической практике. В работе приведены данные фармакологических свойств ряда лекарственных растений, а именно мелиссы, валерианы, пустырника, а также витаминов С, B6, В1, В2, В12 и магния, входящих в состав комплекса. Показаны возможности применения в комплексной терапии ряда соматических заболеваний.

Ключевые слова: фитокомплекс, витамины, магний, свойства, профилактическое действие на организм.

 

SUMMARY

Iu.V.Marushko, T.V.Gischak

Preventive properties of plant-vitamin complex "Valerín cardio"

Purpose - to summarize the literature on the preventive properties of plant-vitamin complex "Valerín cardio" in clinical practice. The paper presents the data of the pharmacological properties of a number of medicinal plants, namely, lemon balm, valerian, Leonurus, as well as vitamins C, B6, B1, B2, B12 and magnesium, are part of the complex. The possibilities of application in the treatment of a number of somatic diseases.

Keywords: phytocomplex, vitamins, magnesium, properties prophylactic effect on the organism.